Irkutsk - Baikal meer
Nou de treinreis verliep dus goed en ben veilig aangekomen in Irkutsk. Omdat je door een aantal tijdzones reist met de trein en je om de haverklap slaapt heb je dus geen besef meer van dag en nacht en welke het uberhaupt is. Zo was het ook toen ik uit de trein kroop met een lichte jet-lag. Voor mijn gevoel was het rijd om te gaan slapen. Maar in Irkutsk brak de ochtend net aan en zou het over twee uurtjes licht worden (08:00).
Werd keurig netjes opgewacht door mijn gids die een bordje met mijn naam bij zich had (goed gespeld!!!), Hij legde me uit dat ik naar het chalet bij het baikal meer zou worden gereden en dat ik daar een en ander zou kunnen doen, bla bla bla ik was doodop ;) de chauffeur, weer iemand anders, reed me door het pikkedonker, in de sneeuw,als een idioot 70 km van irkutsk vandaan naar het Baikal meer. Eenmaal daar aangekomen ben ik als een zandzak neer geploft op mn bed en dacht even een uurtje bij te komen. dit werden er uiteindelijk 5 :)
Nadat ik dus was uitgerust ben ik er op uitgetrokken. Gewapend met mijn foto toestel, wat geld en met flink wat kleding aan (-15 maar ijzige wind omdat we aan het water zitten). Ik ben het Baikal meer gaan verkennen, dit is het diepste en grootste meer ter wereld. Van de diepte viel weinig te verkennen want het meer was helemaal bevroren. wel mooi om te zien. Je ziet overal mensen lopen over het meer en zelfs auto's. Zag een lada een andere auto trekken nadat dat die was vastgelopen en niet meer verder wilde midden op het meer. Dit is echt komisch om te zien (foto volgt). Typisch gevalletje van accu dood.
Daarna ben ik gaan sleeen, niet zomaar sleeen maar met honden. Dit was echt vet achter acht van die honden (husky) eerst in de mand daarna er daadwerkelijk achter. Je stuurt de slee met je voeten en met het touw stuur je de honden. Wat een ervaring, een zie ik zeker nooit zal vergeten. Ik heb hier een filmpje van gemaakt die ik a.s.a.p zal uploaden.
Vervolgens ben ik naar een restaurant gegaan die me is aangeraden door de gids om de 'local specialty' te proberen. Dit uit zich in fish omul, zrarat. Is een locale vis waar een soort van kroket ofzo wordt gemaakt, erg lekker. Dit alles heeft me alsbudgetreiziger niet veel goed gedaan maar het hondensleeen is iets wat je maar eens in je leven doet, en het goede eten heb ik mezelf maar op getrakteerd na het eten van de trein ;) Na het eten begon het al donker te worden en moest nog terug lopen naar het chalet. Dit was dan ook een tocht met overal blaffende honden om meheen vanuit de verschillende erven. Zag tevens ook geen hand voor ogen want was mn bril kwijtgeraakt remember en het was donker!!! Uiteindelijk toch aangekomen hoor, no worries. Heb als troostprijs lang warm gedoucht totdat de boiler eraan ging en ik alleen maar koud water had om de zeep van me af te spoelen :( en dat terwijl het -30 buiten is en in de kamer die verwarmd werd met een kacheltje al niet veel warmer was. Wel de was gedaan!! Waar ik heel erg trots op ben :)
De volgende dag vroeg opgestaan want ik reed vandaag terug naar Irkutsk om in de avond de trein naar Mongolie te pakken. Wel nog even naar een zeehonden show gegaan, wat wel leuk was om te zien. Ik mocht geen foto's maken, dus ben ik maar gaan filmen, mocht dat ook niet!! (toch gedaan :P). Vervolgens weer die dode mans rit gemaakt naar Irkutsk maar dit keer kon het nog veel harder omdat het licht was kennelijk. Hier hebben ze hetzelfde tafreel als in Marokko, dat wanneer er een agent verderop op de weg staat er druk groot licht wordt gegeven ;) nostalgie... Eenmaal in Irkutsk aangekomen heb ik mijn backpack bij het bagagedepot van het station achter gelaten en de stad in gedoken. Nou ja, stad, het lijkt eerder een dorp. Eerst maar eens naar het grote plein. Op dit plein zijn allemaal kinderen van een glijbaan aan het glijden die geheel gemaakt is van ijs. Verder staan er allemaal ijsculpturen wat heel mooi is om te zien. Met dit weer kan het en blijft het staan ook. Bij het Baikal meer had je ook zoiets maar moest je ervoor betalen hier is het gratis!! We like gratis!!
Vervolgens zit ik nu hier in een of ander vaag internet cafe mijn verhaaltjes te tikken. Heb helaas mijn usb niet bij me anders had ik de foto's en filmpjes gelijk geupload. Maar die komen de volgende keer dan. Ga zo maar een hapje eten wat dat heb ik sinds het ontbijt niet gedaan. Daarna maar eens naar het treinstation (ruim op tijd) om richting Mongolie te vertrekken. Ben benieuwd wat me daar te wachten staat.
Hmmm, tot slot Rusland in een notendop: Leuk, aardig maar een keer is genoeg;)
Groetjes, en keep reacting echt leuk om te lezen!!
Hoi Aziz,
We houden je site in de gaten en stiekem zijn alle collega's jaloers op je.
Pas goed op jezelf en heel veel plezier.
Senem
Kan echt niet wachten op alle foto's en filmpjes man. Dat met die husky's lijkt me echt superziek.
Ha Aziz,
Leuk om zoveel te lezen over je reis, je maakt er wel werk van, ik lees alles en met veel plezier! Succes, in Nederland (lees op Impuls) mis je echt niks!
Hee Aziz, alles lekker daar ?? ... ik lees vol spanning je verhalen en heb ook de mooie foto's bekeken, toen je begon was ik zo jaloers dat ik ook maar een wereldreis heb geboekt naar Nador, weliswaar voor een week maar toch even het gevoel gekregen dat ik ergens in een andere wereld was hahahah ... ik ben weer terug en heb niets gemist in dit koude kikkerlandje, dus blijf zo ver en zo lang mogelijk weg en geniet ervan... voor je het weet ben je er weer en denk je wat doe ik hier hahaahah .....we keep in touch tot gauw. ....gr jousif
Jaja een "Typisch gevalletje van accu dood".... in jou geval een verkeerde lens, of een foto willen nemen nadat het al gebeurt is.. hahaha ;-)