Nepal - Kathmandu
Nepal is een woord geweldig!!
Ik zat zojuist op mijn route kaarte te kijken en ik was in eerste instantie helemaal niet van plan om dit land aan te doen. En ondertussen zit ik er alweer drie weken en ben van plan om mijn maand hier volledig uit te zitten. Ik was van plan om naar Bangladesh te reizen om van daaruit door Birma richting Bangkok te gaan. Aangezien ik van veel mensen had gehoord dat er geen route door Birma was heb ik hiervan afgezien en heb ik besloten om vanuit Kathmandu naar Bangkok te vliegen. Later kwam ik iemand tegen die verscheidene malen met een groep de voorgenoemde route heeft afgelegd op de motor dus er is wel een weg...
Ach jah zit nu dus in Nepal en zoals ik al eerder zei Nepal is geweldig. Ik verliet jullie in mijn laatste verhaal bij de grensovergang. Nou zodra je de grens overgaat kom je gelijk al in een hele andere wereld. De Wereld van Nepal (op het eerste gezicht vergelijkbaar met India)... We staken de grens over en wilden richting de hoofdstad Kathmandu. Nadat we onze visums hadden gekocht waar we vrij om te gaan en staan waar we wilden. De eerste mensen die we tegenkwamen boden ons gelijk een ritje aan naar Kathmandu in hun jeep voor een vergoeding uiteraard. Wij besloten om iedereen te negeren en een bus te zoeken die ons naar de hoofdstad kon brengen. Helemaal aan het einde van de weg stond de bus dan eindelijk. Superdeluxe, airco, vierwielaandrijving, supersuspensie en een film onderweg met ondertiteling..
hahaha niet dus!! Dit was de slechtse bus die ik ooit in mijn leven heb gezien. Toch maar even vragen. Kaartje kostte ons 400 Nepalese rupees (4 euro) en de bus zou om 12 uur vertrokken. Waarom ook niet je moet alles proberen toch en het was nog maar een klein uurtje wachten tot dat de bus zou vertrekken dus dan konden we nog ergens eten ook. Totdat een jongen die naast ons stond en die ons eerder zijn jeep had aangeboden begon te lachen. Ik van: 'wat is er aan de hand'. Hij meldde mij dat het pas half negen was en dat de bus nog lang niet zo vertrekken. Oeps vergeten mijn klokje op de lokale tijd aan te passen. Nou dan gaan we de strijd aan met de jeeps, na velen van hen te hebben gevraagd wat de prijs is: die varieert van 2000rs per persoon tot 700 pp uiteindelijk toch maar de jeep genomen (Nadat Villy me had uitgelegd dat 700nrs geen 70 euro was zoals ik dacht maar 7 euro, nou ik hoefde er in eens niet meer over na te denken hahaha). Dit was mijn eerste ervaring met dit land en was gelijk
verkocht! Op naar Kathmandu
De jeep rit was super. Het landschap is anders dan dat van China, supergrote bergen (ja, alweer), maar dan op een hoogte van 2500m. Je rijdt door een groene oase van bomen planten en vegetatie. Dan heb je links van je een immense rivier waar helder blauw water stroomt. En het beste is nog ik heb vaarwel mogen zeggen tegen mijn winter kleren, heerlijk om alleen in mn t-shirtje te lopen (binnenkort komt thuis een pakket met de bovengenoemde kleding ;p). Toen we voor het eerst op de weg reden schold ik de chauffeur uit (in gedachten dan) voor idioot. Waar is hij in godsnaam mee bezig. Rijdt al het verkeer tegemoet en bumperkleven is hier een nationale sport schijnt... Maar het verkeer tegemoet rijden valt best mee want ze rijden hier dus links en dat bumperkleven wen je aan. De rit van de
grens naar Kathmandu duurt ongeveer 5 uur en onderweg stopte we voor lunch. Dit was de beste lunch ever!!!! Je krijgt een ijzeren schaal met allerlei gerechten erop genaamd Dal Baht. En als het op is wordt het gewoon bijgevuld en de prijs wel een hele euro!!!! Heb hier de reserves weer bijgevuld die ik in China was kwijtgeraakt ;) Onderweg zijn we ook op een van de bergen gestopt en hebben we weer schitterende foto's kunnen maken van het Nepalese groene landschap met de besneeuwde toppen van de Himalaya's op de achtergrond. Als je dit ziet met je eigen ogen is het echt adembenemend!
Eenmaal in Kathmandu aangekomen zijn we gedropt in Thamel. Dit is de place to be als je Kathmandu aandoet. Het is een grote markt met eet tentjes overal, souvernir winkeltjes die allemaal dezelfde troep verkopen, internet shops, van die kleine winkeltjes die hetzelfde assortiment hebben als een gemiddelde supermarkt en nog veel meer.... We zijn op zoek gegaan naar een hostel en na vier of vijf te zijn afgegaan hebben we een uitstekende kamer gevonden in hartje Thamel voor 1,80 hahaha ik blijf lachen hier. Dat is ook waarschijnlijk de reden dat 50% of meer van de toeristen hier Nederlands zijn. Het is gewoon zo erg dat zelfs de winkel eigenaren allemaal een goed woordje Nederlands spreken, Afschuwelijk!!! De andere helft bestaat uit veel Israeli's, Duitsers, Japanners en nog veel meer. Winkel borden zijn ook gewoon in het Nederlands, hilarisch. Dus nu weten we waar iedereen op vakantie gaat. Ben in totaal zo een tien dagen in Kathmandu geweest met als favoriete bezigheid: eten en
luieren. Heb de Boudha Stupa bezocht een van de kenmerkende plaatsen voor Kathmandu. Waar we op de terugweg met z'n 6en in een Suzuki Alto terugreden naar het hotel, en tot overmaat van ramp begon het ook nog eens keihard te hagelen met hagelstenen als groot als bonken. Wat hebben we gelachen met de chaufeur!! Heb wat pleintjes en tempeltjes bezocht waar ik uitgescholden ben door een gids omdat ik weigerde te betalen omdat ik over een pleintje liep, hele discussie. Ook nog naar de Monkey tempel gegaan. Dit is een tempel zoals de naam al verraadt met overal van die kleine grijze apen. Er zijn er echt heel veel. Het is niet zo een heel bijzondere tempel maar de apen maken heel veel goed. Ook zitten de bomen vol gigantische bruine adelaars die je ook in de lucht kan bewonderen waar ze meesters
zijn, zo mooi.
Ben ook wezen raften in de Trisuli rivier. Dit was heel erg leuk om te doen. Ik had er veel meer van verwacht met stroom versnellingen waarvan de boot 180c naar beneden valt. Maar dit was niet het geval. Het was heel leuk om de rivier af te dobberen en af en toe zo een stroom versnelling mee te maken. Wel hebben we een adreline moment gehad toen een boot klem kwam te zetten tussen een rots tijdens een van de stroomversnellingen en omsloeg. Waardoor wij keihard terug moesten peddelen om alle slippers en bijhorende personen en peddels uit de rivier te vissen. Tijdens het Moessoen seizoen is het een totaal andere rivier die naar het schijnt heel erg gevaarlijk is. Misschien de volgende keer maar dan gelijk wel een week die rivier op!
Twee dagen later vertrokken uit Kathmandu na mijn visum verlengd te hebben met 15 dagen, mocht de motor van de hotel eigenaar lenen en heb een groot deel van Kathmandu op de motor verkend, heel gaaf.
Op naar Chitwan National Park voor wat jungle pret!
He Aziz,
Wat een indrukken doe jij op, daar kan je je hele leven opteren.
Geweldig, blijf je volgen !
x ook van gina en Chloe(kleindochter !!!)