Moskou
Na dat nachtelijk avontuur ben ik dus aangekomen op het treinstation van Moskou. Degeen met wie ik in de coupe zat is nog met me mee gegaan naar de metro. Na twee keer overstappen (hier werken ze weer met een weg werp ov-chipkaart) stond ik dan bij de halte waar het hostel zou moeten zijn. Na wat heen en weer geloop over de zelfde straat toch maar even gevraagd waar het nou was. Uiteindelijk was een bezorger me zo vriendelijk te wijzen waar het was. Echt grappig by the way hier bezorgen ze te voet, gisteren bestelde iemand een pizza die een uur later kwam ;). Nu ik er ook even bij stil sta ik heb inderdaad geen enkele brommer of motor gezien.
Afijn eenmaal aangekomen in het hostel mijn bed maar opgezocht. Want het bed in de trein was niet echt denderend, wel denderend maar.... je snapt wat ik bedoel ;) en mijn schouders waren op van de backpack. Zal nog wel even duren voor dat ik daar aan gewend ben.
Wel een heel goed hostel, relaxte mensen spreken allen engels. De gids Dennis kan aan al je verwachtingen voldoen en je brengen waar je maar wilt echt relax. Het kost geen greintje extra op de sauna en jacuzzi na, 500 roebel, ja die hebben ze hier!!
Na wat geslapen te hebben werd ik wakker van een laptop met drie hoofden erachter. Ik bleek de kamer te delen met zeven Kazachen en het geluid dat me wekte waren koran verzen die ze aan het beluisteren waren. Ik was dan ook zeer verbaasd om in enen zeven moslims te ontmoeten in een hostel in Moskou. Dit is wel het laatste waar ik ze had verwacht. Later zou ook blijken dat Moskou een moskee had met ernaast een uitbreiding (under construction) waar je u tegen zegt. De Kazachen zouden Moskou gaan verkennen met een gids van het hostel en vroegen of ik mee kwam. Zo gezegd zo gedaan.
We gingen langs Arbat street richting het Rode plein. Onderweg naar dit plein kwam ik langs zoveel monumenten, gebouwen en standbeelden tegen dat het lijkt alsof heel Moskou een open lucht museum is. Eenmaal op het Rode plein ben ik naar Lenin gaan kijken die in zijn mausoleum ligt. Ze zeggen dat het niet de echte is. Who will say, in ieder geval niet de Russen. Ben ook wezen kijken naar het Kremlin, alleen van de buitenkant en de wereldbekende Basiliek, het symbool van Moskou en wereldwijd bekend als het symbool van Rusland. Langs de hele muur van het Kremlin links en rechts van het mausoleum van Kremlin zijn er ook allerlei graven te vinden. De gids vertelde mij dat de graven symbolisch zijn neergezet om de bloedige vergelding van het volk door Iwan de verschrikkelijke te herdenken. Dit is dezelfde bloedige vergelding waaraan het rode plein zijn naam te danken heeft. Die dag kleurde het plein namelijk rood door het bloed van het volk. Althans de gids.
Daarna zijn we naar moskee gegaan omdat de Kazachen Magreb wilden bidden. Ik dacht bij mezelf, wat een moskee in Moskou?? En was dan ook zeer verbaasd en enthousiast. Na wat haltes met de metro kwamen we aan bij een enorm stadion met, inderdaad, een moskee ernaast. Om de moskee heen waren ze bezig om een nieuwe enorme moskee neer te zetten, het zat binnen ook helemaal vol met russen waaraan je aan de buitenkant nooit zou kunnen zien dat ze moslim zijn. Heel apart om te zien en tegelijkertijd zo mooi. En alsof het niet gekker kon, naast de moskee had je een restaurant/keet waar ze halal voedsel verkochten. Aangezien ik al een tijd geen vlees had gegeten heb ik genoten van mijn voedsel. Terwijl in andere tijden ik het misschien niet eens had geproefd.
Daarna zijn we terug gegaan naar het Rode Plein en hebben we deze bekeken by night. Ook heel mooi omdat alles is verlicht. Daarna zijn we terug gegaan naar het hostel. Waar ik van de jonge Kazachen heel veel heb geleerd over Kazachstan en Rusland.
Vandaag is een rustdag waarin ik weinig heb gedaan. Heb ontbeten in een Mcdonalds (was om 11:00 wakker). Heb vervolgens in het hostel mijn log ge-update en foto's geplaatst. Verder niet veel. Morgen laatste dag Moskou. De trein vertrekt om 22:00 en ik zal er ruim van te voren zijn, stoot me niet twee keer aan dezelfde steen. Misschien dat ik eerst nog langs het park hier ga (Gorky park) waar artillerie geschut en tanks van de tweede wereldoorlog overal staan tentoongesteld. Tot de volgende keer.
Ik zei toch daar leer je van... Hahaha
heb je t nog een beetje naar je zin?
pizza te voet bezorgen? Was ie nog wel warm met -30? :)
vergeet je dansje niet te doen, boy!
Warmer. In S.Peterburg -5 now. In Moscow, about the same. But that wether is not for bikes too)) It is slippery)
Are you a Muslim?) I know it)) nice.
Please? tell me what are you talking about with Kazakhs in hostel about Russia and Kazahstan)) Sory, but real interesting!)
Hey Azizzzz,
Ben heel erg blij voor je dat je dit kunt doen en hoop dat je een heleboel leuke dingen zult meemaken en interessante mensen zult ontmoeten. Geniet ervan en ik lees met plezier al je verhalen. Leuke foto's !
Lieve groetjes,
Malika