China - Beijing
Beijing in een woord: WOW! Ben nu hier vier dagen en heb zoveel gezien wat Rusland doet verbleken. (Mongolie zal ik niet zo snel vergeten;)) Bij mijn aankomst had ik meteen al het gevoel van deze stad voelt goed. En dit gevoel is alleen maar versterkt sinds ik hier ben.
Zodra je China in rijdt maken de besneeuwde eindeloze vlaktes van Mongolie plaats voor enorme bergketens. De bergketens die hier en daar worden onderbroken door allerlei soorten dorpjes. Echt mooi om te zien. Het schijnt dat je onderweg ook de chinese muur kan zien. Van andere treinreizigers heb ik vernomen dat ook zo was, ik was natuurlijk weer aan het slapen (nee, dit keer niet een geval van te laat met mijn camera). Dus op die manier dender je een beetje China binnen op weg naar Beijing Centraal Station. Ik zou eigenlijk een gratis pick up krijgen vanuit het station maar daarvoor moet je eerst bellen. Die vlieger ging dus niet op, zo zonder sim kaart en een telefoonkaart dus dan maar gewoon de metro.
Het metro systeem is hier subliem, alles is in het engels en chinees en het is heel goed te behappen. Waarschijnlijk een van de beste ter wereld. Ze hebben het hele systeem namelijk op de schop gegooid in 2008 voor de Olympische Spelen. Om dezelfde reden voelt de halve stad ook heel modern aan. Wat mij opviel aan Beijing toen ik aan kwam was hoe rustig alles is. Ik had het veel drukker verwacht met veel verkeer en nog meer mensen maar dit was allemaal niet aan de orde. Hier ben ik rigoreus van terug gekomen. Het was namelijk zo stil vanwege het chinese nieuw jaar (het is dit jaar het jaar van de tijger) waardoor iedereen binnenshuis verblijft. Ben gister en vandaag naar buiten geweest en dat was het Beijing dat ik verwachtte. Overal mensen waar je maar kijkt!
Mijn hostel bevalt uitstekend, het is dichtbij het grootste winkelcentrum van Beijing. Daarnaast is de metro om de hoek en stopt de bus voor de deur. Had in principe een kamer die ik zou delen met 11 anderen. Maar toen ik aankwam stond me een aangename verrassing op te wachten. Omdat het zo overvol was, kreeg ik een kamer voor mezelf MET EIGEN TOILET EN DOUCHE EN TV!!!! Schitterend :D en dat zonder extra kosten :D
Ben al naar een aantal plekken geweest samen met vier australiers die ik in de trein heb ontmoet. Hun hostel was, kwamen al snel achter, om de hoek van de mijne. Waardoor hun mij iedere ochtend kwamen wekken door te kloppen op mijn deur. Denk dat ik zonder hun veel minder had gezien. Thank you, you crazy Aussies'. Zo kwamen ze me de eerste dag dus ophalen om naar het Tian Men plein te gaan. Dit is het grootste plein ter wereld. En hebben we Beijing te voet verkend en wat gegeten op de Night Market omdat we allemaal uitgehongerd waren van de trein. De dag erna zijn we naar de Verboden Stad geweest. Dit is de sectie van de stad die vroeger voor iedereen, op de keizer en zijn dienaren na, verboden was. Sinds de laatste keizer is verdreven heeft de toenmalige regeerder van China de verboden stad voor iedereen toegankelijk verklaard. De stad in de stad is immens. Je zou hier met gemak kunnen verdwalen. Ze vinden tot op heden nog steeds geheimen gangen, documenten e.d. in de immense stad. (terwijl ik dit aan het schrijven wordt en buiten nog steeds vuurwerk afgestoken i.v.m. het nieuwjaar) Immens dus. Het is dan ook echt mooi om hierin rond te lopen. Maar op een gegeven heb je de stad wel gezien omdat alle tempels ook zo een beetje hetzelfde eruit zien en je zoiets krijgt van, Oh kijk weer een zetel waar de keizer vermoedelijk op heeft gezeten (he, Aniel hahahaha). Daarna zijn we naar de Lama tempel geweest. Dit is de grootste boedhistische tempel van Beijing. Het eerste wat mij hier opviel was de grote politie macht die zich om de tempel bewoog en de chaos die hier heerste. Daar waar iedereen zich keurig netjes aan de regels hield in de verboden stad was het hier complete anarchie. Iedereen liep door elkaar heen en het was echt ellebogen werk. Ik had wel meer het gevoel dat ik China was :D dus vond het eigenlijk niet zo heel erg. Iedereen was inscent aan het branden en het rook dan overal ook heerlijk. Maar tegelijkertijd vlogen de as stukjes je om de oren en in je ogen en moest ik erg hoesten van de rook ontwikkeling. Op een gegeven moment kwamen we een bordje tegen met verboden te roken en moesten we allemaal ontzettend lachen. Ook zijn er overal bordjes te vinden met wat niet te doen (zoals don't throw coins of don't put incent on the table) maar dat doet men dan juist. Heel komisch allemaal.
Dus dat waren zo een beetje mijn avonturen in Beijing tot nu toe. Het gaat allemaal zo snel dat ik niet eens de tijd heb om het allemaal te verwerken...
Ohja heb ook nog het nieuwjaar mee gemaakt dit is gewoon waanzinnig. Het hele land gaat los en er wordt overal vuurwerk afgestoken. Het vuurwerk is vet illegaal, met knallen die ramen doet breken. Maar ook dat is China.
Ga morgen denk ik een fiets huren en dan de rest van de stad verkennen en overmorgen de Grote muur maar eens beklimmen. Ben nog lang niet uitgekeken op deze schitterende stad en heb dan ook nog niet mijn treinkaartje naar Xian gekocht. Wellicht blijf ik nog wat langer.
Ik denk dat ik de helft ben vergeten op te schrijven van wat ik allemaal heb meegemaakt. Ben voor mezelf dan ook continu aan het klikken met mijn camera om het maar op te slaan en niet te vergeten.
Verder gaat alles goed ;)en vind julliereactie's echt super leuk om te lezen, is het net alsof jullie met me mee reizen.
Groeten uit Beijing, Aziz.
Hee Aziz, Leuk verhaal weer, je moet echt overwegen schrijver te gaan worden je verhalen slepen me helemaal mee, ik heb ook uiteraard de foto's bekeken en vind het echt heel cool allemaal. heb je daar ook een MAc nigh hahah mijn stop woordje ff weer gebruiken... ik vond namelijk die sprinkhanen en wormen wel erg eng.. laat staan nog eten .... ik den daat ze daar anders genoeg gewokt kan worden... we gaan dinsdag lekker wokken en zal dan zeker aan je denken en ook doen alsog ik even in Bejing ben ahaha .... nou doe rustig aan en heel veel plezier .... ik zal je blijven volgen ...tot gauw weer ... gr jousif
Ik ben het met Jousif eens.
Daarmee bedoel ik dat je schrijver moet worden
hoi wereldreiziger,
we volgen met plezier jouw belevenissen en zijn erg trots op jouw en goede reis verder